Нарисуваха потопа за 4 г. от трагедията в село Бисер

Нарисуваха потопа за 4 г. от трагедията в село Бисер | StandartNews.com

С панихида, курбан, изложба и филм, показващ гибелната стихия на 6-и февруари преди 4 години, почерненото село Бисер почете шестте жертви, които даде в талазите на прехвърлилия стената си язовир Иваново. На този ден рано сутринта през 2012 година пълният водоем спука стената и с опустошителна сила помете селото. Шестима мъже и жени се удавиха, а 55 къщи бяха разрушени.

При наводненията в Хасковски регион тогава загинаха общо 11 души.

Кметът на Харманли Мария Киркова, заместник-кметът Валентина Димовска и председателят на общинския съвет Иван Димитров, дойдоха в селската църква на панихидата, която отслужи отец Атанасий. Присъства и новият кмета на Бисер Валентин Найденов.

От храма бисерчани, близки и роднини на загиналите, заедно с официалните гости отидоха на площада. Кметството и местните дадоха 7 овце курбан за здравето на живите.

В местното читалище ужасът преди четири години с кадри, заснети по време на потопа, припомни художникът от Бисер Димитър Кафеджиев. Той подреди изложба от 12 платна, припомнящи за ужасът при наводнението. А картината му „Бисериада" предизвика в очите на много от хората сълзи.

Четири години след случилото се в Бисер все още няма виновен. Документацията по делото, което е срещу неизвестен извършител, в момента е в районната прокуратура в Пловдив.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай