Над 60 на сто от варненци искат доживотно отнемане на книжката за пияни шофьори

Над 60 на сто от варненци искат доживотно отнемане на книжката за пияни шофьори | StandartNews.com

Над 60% от жителите на Варна смятат, че всеки пил шофьор, който е участвал в пътно-транспортно произшествие, в което има пострадали, трябва да бъде наказван с отнемане на книжката доживот. Това сочат данните от второто национално представително проучване на Каменица АД, изследващо нагласите към един от най-сериозните проблеми в обществото ни – шофирането в нетрезво състояние. Проучването е в рамките на седмото издание на социално-отговорната кампания „Алкохолът е лош шофьор" на компанията.

Провежда се под мотото #Безколатасъм и е вдъхновено от простата истина, че най-лесният начин да се предпазим от необмислени и безотговорни решения е да оставим автомобила си вкъщи преди да излезем да се забавляваме. Инициативата е под патронажа на Министерството на Вътрешните Работи, с любезната подкрепа на Н.Пр. Аник Ван Калстър, посланик на Кралство Белгия у нас и в партньорство с Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата, Съюза на Българските Автомобилисти и Български Червен Кръст.

Според проучването, проведено от агенция BluePoint, над 94% от варненци смятат, че шофирането след употреба на алкохол е една от основните причини за пътно-транспортните произшествия в България и въпреки това едва половината заявяват, че никога не са шофирали след употреба на алкохол. Проучването показва, че ¾ от жителите на Варна не знаят какви наказания предвижда Законът за движение по пътищата за шофиране в нетрезво състояние, а всеки втори варненец не знае каква е законово допустимата концентрация на алкохол в кръвта при шофиране. Същевременно над 61% от анкетираните считат, че не трябва да бъде разрешено от закона да се шофира след употреба на алкохол. 89,2% от жителите на морската столица са категорични, че шофирането след употреба на алкохол е недопустимо, като 82,5% искат затвор за пиян шофьор, който е причинил пътно-транспортно произшествие с жертви, а 62,3% подкрепят и отнемането на шофьорската книжка доживот.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай