Над 3 млн. лв са щетите от наводненията в Старозагорско

Над 3 млн. лв са щетите от наводненията в Старозагорско | StandartNews.com

Стара Загора. Обилните валежи и наводненията в Старазагорската община в началото на септември са нанесли щети за повече от 3, 2 млн. лв. Това е установила общинската комисия, която трябваше да направи реална оценка на пораженията по инфраструктурата и имотите на хората. Комисията е констатирала, че стените на 6 язовира в общината не са издържали на водния ад и са с прекъснати стени. Повредени са и 7 моста. Пороите са изровили асфалта от близо 28 000 кв.м улици Наводнени са били над 172 жилищни сгради в 15 населени места. Пет жилищни сгради са негодни за обитаване като обитателите на 2 от тях са настанени във фургони.

Най-много средства щели да бъдат нужни за възстановявянето на уличната пътна мрежа – близо 970 800 лв., и на повредени мостове – около 700 000 лв. Пороите са унищожили продукция в овощни градини и оранжерии за близо половин милион лева. Почти толкова щели да трябват, за да се изчистят затлачените реки и дерета в населените места - 407 000 лв. Издавените домашни животни и похабеният фураж били за над 400 хил.лв Малко над 300 000 лв. е пък общата стойност на щетите по частните жилищни постройки, домакинско оборудване и мебели, и селскостопански
Като основни причини за наводенията и нанасенети щети експертите посочват незапомнените валежи - между 92 и 240 л/квлм. Конкретните условия на релефа и затлаченти корита на реките и деретата обаче допълнително са увеличили размера на бедствията. Като една от съществените причини за наводняването на жилищните сгради пък е посочена намалената пропускателна способност на отводнителните канавки в населените места, както и частичното им унищожаване и липсата на системна поддръжка.

След като бъде оформен списъка с реалните цифри за количеството и вида на аварийно-възстановителните работи, общината щяла до го представи в Междуведомствената комисия за подпомагане и възстановяване към Министерския съвет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай