Над 3000 гости атакуват Елешница на Великден заради кукери

Над 3000 гости атакуват Елешница на Великден заради кукери | StandartNews.com

Благоевград. Уникален кукерски фестивал навръх Великден в разложкото село Елешница ще зарадва хиляди гости от страната и чужбина.

Над 100 кукери ще предизвикат удивлението на туристите, които всяка година идват от курортите Банско и Разлог, за да видят как се празнува Възкресение Христово с кукерско шествие. Затова мъжете от трите махали в селището вече стягат своите костюми от кожи и тренират за своя празник. Заради шоуто на маскираните насам идват и много журналисти от различни държави. Те снимат подготовката на кукерските групи - как се перат кожите им, как се обличат костюмите. Елешница е единственото населено място в страната, където се провежда такова събитие навръх Великден.

Кукерите ще прогонят злите сили и ще възвестят пролетното пробуждане на природата. Те ще танцуват навсякъде, за да си отиде лошото, ще пожелаят на своите съселяни и на гостите си здраве, мир и берекет. Легенда гласи, че някога тукашните мъже работели из други краища на света като строители. На Великден обаче се връщали в родните си домове, за да помогнат на жените си да засадят нивите. В карнавала ще участват кукери от трите махали в селото, а общият брой на участниците ще е над 400. „Над 3000 гости очакваме да дойдат на нашия празник. Парични награди ще има и за трите махали, както и за най-добрите кукери", заяви кметът на селището Сашо Мицин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай