Над 200 хил. лв. просрочени данъци събра НАП Добрич за два месеца

Над 200 хил. лв. просрочени данъци събра НАП Добрич за два месеца | StandartNews.com

227 хиляди лева просрочени данъчни задължения постъпиха в бюджета след предприети действия от публичните изпълнители при НАП Добрич, съобщиха от добричкия офис на приходната агенция. От агенцията уточняват, че се касае за фирми, които получават плащания от разпоредител с бюджет, но имат просрочени данъчни задължения към НАП. Сумите са събрани в изпълнение на Решение на Министерския съвет, влязло в сила от първи декември миналата година. По силата на това решение, когато разпоредител с бюджет извършва плащане по договор със свой контрагент, който има дължими публични задължения, НАП налага запор върху предстоящата за изплащане сума в размер на вземането на длъжника от трето лице/бюджетния разпоредител/.

Решението на Министерския съвет е част от мерките за повишаване на събираемостта на бюджетните приходи. 49 фирми от региона до момента са поискали и получили от НАП Добрич разрешение за неотложни плащания. Разрешенията за неотложни плащания позволява на фирмите да ползват за дейността си част от постъпващите по запорираната сметка суми, а останалата част да отиват за погасяване на просрочените данъчни и осигурителни задължения към бюджета.

Така през миналата година добричките данъчни са събрали задължения в размер на 976 575 лв., като са избегнали налагането на крайни мерки – продажба на движимо и недвижимо имущество на фирмите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай