На еко и културен туризъм залагат в Павликени

На еко и културен туризъм залагат в Павликени  | StandartNews.com

Велико Търново. Еко и културен туризъм са акцентите в Общинския план за развитие 2014-2020 на Павликени. Параметрите на документа който ще гарантира развитието на общината в тази насока беше обсъден от администрацията. Той се подготвя в рамките на проект „Партньорство и координация при формулиране и реализация на общинските политики на община Павликени", финансиран по ОП „Административен капацитет".

Пред присъстващите беше представен SWOT анализ на силните и слабите страни, благоприятните възможности и заплахите за развитие на общината. Той откроява транспортно-географското положение, наличието на поземлени ресурси и квалифицираната работна сила като водещи предимства на Павликени. Откроени са и традициите и опита в селското стопанство, наличието на значими културни и исторически паметници, развитата социална инфраструктура и др. Слаби страни са проблемното демографско изменение и застаряването на населението, нарастващата безработица, наличието на зони с нерешени екологични проблеми, неизползваните земеделски земи, остаряла техническа инфраструктура и други.

Възможностите за община Павликени през следващия период, според анализа, са за развитие на екологичния, културен и селски туризъм, по-широкото използване на европейските фондове за подобряване на жизнената среда, усвояване на пустеещите земи в селата, разширяването на индустриалния парк на Павликени, рехабилитация на пътища и др. Като рискове са отчетени възможността да бъде подценена работата по проекти, да не бъдат внедрени стандартите на ЕС при производството на стоки и услуги, недостатъчните инвестиции в култура и туризъм и др.

Стратегическата цел на плана е създаването на нови възможности за подобряване условията за развитие на местната икономика и средата на живот на хората, съпровождани от повишаване на заетостта и доходите, образователното равнище и здравния статус на населението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай