На 5 септември започват есенните маета в Източните Родопи

На 5 септември започват есенните маета в Източните Родопи | StandartNews.com

Стотици жители и гости от страната и чужбина ще се съберат в религиозния комплекс Елмалъ баба теке в момчилградското село Биволяне. На това място, в началото на месец септември се провежда най-големият събор на алианите в тази част на Родопите. Празникът на 5 септември в Биволяне е първият от единадесетте маета, които се организират ежегодно през септември и октомври. Елмалъ баба теке е религиозен комплекс, състоящ се от тюрбе, джамия, обреден дом и прилежащи сгради. На практика няма аналог в България.

Религиозният комплекс е реставриран и обновен. Отделните сгради са изцяло от камък и дърво в стар архитектурен стил с ислямски мотиви. Официалното откриване е през септември 2011г.

Традиционните есенни маета са част от богатото културно и историческо наследство на Момчилград. Алианите са религиозна общност, почитаща основно Али, зета на пророка Мохамед, По време на съборите се извършват различни ритуали, благодарствени молитви, приготвя се курбан. Организират се музикални програми и благотворителни акции.
Комплексът е един от най-ранните на територията на Източните Родопи – изграден е през XVII век. Надпис в двора край тюрбето гласи, че там е погребан Гюнер баба – син на бекташийския отец Елмалъ баба, чието име носи комплексът. Тюрбето е с шест гроба под един покрив и осмостенна розета на тавана. В съседство, в отделно помещение е гробът на Фатма – съпругата на пророка Али, почитана като покровителка на майчинството и децата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай