Музеят в Ардино получи ценно дарение

Музеят в Ардино получи ценно дарение | StandartNews.com

Ценно свидетелство за дюлгерство бе дарено на музея в Ардино. То бе направено от 77-годишния Димитър Маринов, който предостави за съхранение и експониране майсторско свидетелство на покойния му дядо Богдан Митев Дойновски за правото да упражнява занаята си – дюлгерство. Уникалният документ е издаден на 3 май 1924 година от Пловдивската търговско-индустриална камара.

„Реших да предоставям ценният семеен документ за съхранение в общинския музей, за да знаят бъдещите поколения, че в града ни е имало майстори-строители, които са вложили във всяка отделна къща много труд и творчество", заяви Димитър Маринов.

„Надявам се и други жители от общината да последват примера на Димитър Маринов и да обогатят още повече колекцията на културната ни институция", заяви Танер Чобанов, уредник на общинския музей.

Богдан Дойновски е роден през 1869 г. в смолянското село Петково. Още на 12-годишна възраст започва да чиракува при майстори-зидари. Той е бил един от най-прочутите строители-дюлгери в региона. През 1933 година се преселва в Ардино и изгражда сам три къщи на дъщерите си – Стана, Мария и Йорданка. Построил е много къщи и обществени обекти в района. Починал е през 1953 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай