Музей в Силистра се руши от наводненията

Музей в Силистра се руши от наводненията | StandartNews.com

Кметът доктор Юлиян Найденов ще търси решение чрез европейските програми за финансиране

Вековна сграда, в която се намира етнографският музей в Силистра, се руши от времето и влагата. В началото на миналия век къщата е била предназначена за затвор. Решението , тя да се превърне в музей датира от 50-те години на ХХ век, а последно ремонт в нея е правен през 1963 година.

Заради зачестилите дъждове и високите подпочвени води на река Дунав, в последно време постройката се руши с бързи темпове. Хранилищата са потънали във влага, покривът тече, а електрическата инсталация е повредена.

В музейната сбирка се съхраняват над 6 хил. екземпляра , които отразяват нравите и бита на хората от крайдунавска Добруджа през изминалите векове. Ако залите не се ремонтират и покривът не бъде поправен, експозицията ще бъде безвъзвратно загубена, предупреждава директорът на регионалния исторически музей в Силистра Иван Бъчваров.
Оценките на експерти сочат, че минималната сума, необходима за неотложните ремонти е поне 100 хил. лв. Засега нито държавата, нито общината, които си поделят отговорностите за фондохранилището, не са готови да отделят средства за това.

Кметът на Силистра доктор Юлиян Найденов счита, че проблемът може да бъде решен с помощта на еврофондовете. Местната управа ще подготви проект, с който ще се кандидатства за финансиране по оперативните програми на новия програмен период.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай