Музей в Чипровци става дом на килима

Музей в Чипровци става дом на килима | StandartNews.com

От дни усилен ремонт тече в историческия музей на Чипровци. Разположен на историческия хълм, той е най-посещаваната дестинация в града. Над него се намира православната църква „Свето Възнесение", останките от католическата „Санкта Мария", паметникът на великия българин Петър Богдан. Сега от само в една зала, славата на града – уникалните килими, стават акцент на експозицията, съобщи директорът на музея Анита Комитска. На 5 и 6 май, когато ще се състои петото издание на фестивала на килима, посетителите ще видят новата експозиция. В най-голямата зала - №1, ще бъдат показани стари и нови образци на килимарското изкуство. Те са създавани от 17 век до наши дни. Изненадата е артинсталация, която пресъздава изработката на уникалните настилки – от преденето на вълната, багренето, тъкането до готовия килим. Ще има и стан, на който тъкачка ще демонстрира подреждането на нишките и запечатването им с тупицата. В момента се издирват биографиите на прочутите килимарки – живи или вече отишли си от света. Така ще пресъздадем образа на жената зад стана, обяснява Анита Комитска.

Досега в музея са били показвани килими, тъкани през 18-ти и 19-ти век. Началото – 17-тия век и миналия 20-ти, ги няма. В новата експозиция ще има и килими от 20-ти век, когато много екземпляри са били купени за Япония, Нова Зеландия, Австралия, за почти всички европейски държави. Без чипровски килим от 50 години насам не си тръгват и посланици и гостуващи у нас държавници от много страни. Не е необичайно местни майсторки да тъкат килими за домовете на нашите първи държавници. Изборът на модел е предоставен на съпругите им.
За пръв път ще бъдат показани и 12 стари килима, закупени от антикварни магазини в страната.Те са от 18-ти век. Музеят няма килими от 17-ти век. Водим преговори с Националния етнографски музей да ни предостави един от най-старите модели – Бахамския, който може да остане в нашата колекция за определено време, допълни директорът.

Чипровският музей е създаден преди 30 г. по повод 300-годишнината на Чипровското въстание срещу турците. Досега зала №1 е показвала неговата история. Килимите стават символа на Чипровци, те са признати за световно културно наследство от ЮНЕСКО. Затова е редно да станат акцент на нашия музей, обясни Комитска. Експонатите от останалата част от историята на Чипровци – въстанието, рударството, златарството, също остават в музея.
На същото мнение е и кметът Пламен Петков. Той и сегашните общинари виждат бъдещето на града в килимите. След обявяването на изработката им за световно културно наследство, интересът към тях се засилва. Останалите малко добри килимарки заработват добри пари – цената на килимите се вдига – квадратен метър гони 600 – 650 лв.

Килимите идват от древността и разкриват света на хармония, мъдрост и доброта на своите създатели, твърди Анита Комитска, която е изследовател на уникалните тъкани. Само тъкачки с вродено чувство за съчетание на багрите, ритъм и завършек могат да създават сложните модели. Учените още спорят от кога в Чипровци се тъкат килими. Известно е, че още прабългарите донасят високо развита цивилизация и напреднало тъкачество. Но усиленото такъне на килими в Чипровци започва след разгрома на въстанието от 1688 гдина. То преминава през три периода. Първият е от края на 17-ти до края на 18-ти век. Малко известно е, че искрящите в червено днес килими в началото са били в кафяви, бежови, сини и зелени цветове. Основният модел е „бакамските" или „гарибалда".

От края на 18-ти век започва т.н. декоративен период, в който по килимите се появяват чудни фигури-символи, а основни цветове стават червеният и синият. След Освобождението започва т.н. орнаментален период, в който килимите се отличават със симетрично разположени дребни орнаменти, с многоцветие.

Майсторките на килимите добавят, че те имат не само естетическа сила, но и магическа. Те смятат, че който има чипровски килим в дома си, е застрахован от зло. В такива домове царуват обичта и добротата. През последните години големите майсторки тъкат икони и картини на известни художници с техниката на килимите. Ненадмината между тях е Сийка Тачева. Тя първа изтъка образа на чудотворната света Богородица Чипровска, подарена на папа Йоан Павел Втори. Оригиналът на тази икона има легендарна история. Тя е донесена от монаси – францисканци в Чипровци през 1366 годзина. Поставят я в католически параклис, чието място днес не е известно. Но на два пъти иконата изчезва от мястото си и я намират в храстите на хълма, който днес е известен като Историческия. Затова през 1371 г. жителите на селището решават на това място да преместят параклиса. Иконата останала в него и била приета за покровителка на Чипровци. Когато след въстанието разбитите чипровчани побягват, те я вземат със себе си. Още 63 години е тяхна пазителка. Изгаря заедно с храма на град Алба Юлия през 1751 година. Сийка Тачева изтъка и картини на Майстора и неговите невести с техниката на килимите. И други тъкачки изработват картини и пана. Чипровският килим навлиза в нов период, който историците още не са назовали по име.

* * * * *

Софиянка спечели конкурса за лого

Общината в Чипровци обяви конкурс за лого на прочутите килими. Преди дни той бе отчетен и специална комисия обяви резултатите. Приет бе проектът на Цветелина Димитрова от София. Тя използва елементи от модела „Канатица", който се смята за пазител на семейството. Те са в червени и черни цветове, а шрифтът на текста е взет от стари датирани килими.

Комисията постави на второ място логото на Марина Накова от Монтана, на което е изобразено растилащ се червен чипровски килим с най-характерните си символи. Третата по успех – Катрин Симеонова, е изобразила част от бакамски килим – един от най-старите. Сред символите е и триъгълникът – продължение на рода и традициите. И ученичка от Велико Търново – Кристина Петкова, предложи лого за килимите на Чипровци и получи поощрителна награда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай