Музей стяга прет-а –порте на рокли на 150 години

Музей стяга прет-а –порте на рокли на 150 години | StandartNews.com

Варненските дами още от края на XIX век са се контили по европейски

Дълги поли с шлейф, вталени дантелени блузи с ръкав тип буфан са носили варненските дами още от края на XIX и началото на XX век, следвайки най-изтънчената европейска мода по това време.

Роклите за визити, гости, за разходка в Морската градина или за танц на баловете във Военния клуб са били различни по цвят, десен и кройка, разказа Диана Тодорова от Етнографския музей във Варна. В него се стягат за истинско прет-а –порте за ретромодата преди 150 години по морето. Вече са ушите първите три градски рокли –реплики на дрехите, носени след 1900 г. Колекцията ще се попълва и с още тоалети от онова време, за да бъде в целия си блясък и да се покаже през новия туристически сезон.

Във фонда на музея имат образци на почти 200 години, които постепенно ще възкресят с репликите на дизайнерката и моделистка Стела Добрева от варненско шивашко ателие. Целта е оригиналите, върху които времето оставя своя безмилостен отпечатък, да бъдат запазени и съхранени. Сред тях във витрина е изложена булченска рокля от 1905-1908 г, поръчана от Париж. Всъщност съпругите на местните търговци, индустриалци са купували своите тоалети от Букурещ, Виена или Цариград, поръчвали са платове от Англия, Австрия и Германия. Брошки, гривни, бели дантелени чадърчета са задължителните аксесоари на дамите тогава. Но основното изискване до 40 години на миналия век е на улицата да не се излиза без ръкавици и шапка, обясни Диана Тодорова.

Етнографският музей се слави и с богата колекция от бански и плажна мода, която сега е в пътуваща изложба в страната. Първите курортистки от чужбина и София по морето въвели така наречената плажна пижама от цял бански, панталон и болеро за жените.Чак по-късно идва разголването с така нареченото майо – прилепнало трико и бански на две части.

С подкрепа на МК са обновени изцяло манекените, които греят с индивидуални образи и са като живи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай