Музеите в Банско с отворени врати по празниците

Музеите в Банско с отворени врати по празниците | StandartNews.com

Музейните обекти в Банско са отворени за жители и гости на града по време на великденските празници. Целта е хилядите туристи, които са в курорта, да могат да се докоснат до незабравимия свят на миналото.

В музеите са събрани предмети на бита от различни епохи, археологически находки, етнографски материали, самобитни носии, старопечатни книги и ръкописи, оригинални икони и дърворезби, богат снимков материал. Неповторимото историческо, архитектурно и художествено наследство, както и бележитите личности, са представени с най-съвременни средства. Жители и гости на курортния град могат да се потопят в атмосферата на града като посетят Къща-музей „Никола Вапцаров", Дом на изкуствата, Етнографска изложба-базар, Постоянна иконна изложба; Велянова къща – паметник от епохата на Възраждането, Къща-музей „Неофит Рилски".

В последните години огромен интерес има към Мемориала на Паисий в града под Тодорка. Там е направена в автентичен вид килията, в която е написал „История старобългарска". В община Банско има над 130 архитектурно-исторически паметници на културата, от които 7 с национално значение. Регистрирани са над 100 археологически обекта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай