МРРБ: Нямаме правомощия да отменяме решения на местните власти

МРРБ: Нямаме правомощия да отменяме решения на местните власти | StandartNews.com

Юристите от екипа на министър Лиляна Павлова подсказват как може да бъде разплетен сложния казус със старозагорския парк „Бедечка"

„Съгласно разпоредбите на Закона за устройство на територията министърът на регионалното развитие и благоустройството няма правомощия да отменя решения на общинските съвети и заповеди на кметове на общини, с които са одобрени общи или подробни устройствени планове". Това се казва в официалния отговор на регионалното министерство по повод искането на инициативната група „Запазете Бедечка" министър Лиляна Павлова да обяви моратоториум върху застрояването на реститурираните терени в парка. От министерството напомнят подробно за взетите от 2011 насам от местния парламент на старозагорци решения, проведените обществени обсъждания, както и липсата на подадените жалби срещу одобрения подробен устройствен план на територията, в която попада парк „Бедечка".

Юристите на министерството посочват и една от възможноститее за разплитане на сложния казус – това е правото на общинския кмет според Закона за устройство на територията да спре прилагането на даден вече одобрен устройствен план. Стига да има разбира се законни основания, добавят собствениците на реституирани имоти в парка, решени също да бранят докрай своето право.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай