23:15 ч.

20.06.16

3 мин.

1510

0

0

Монтана с пищен празник на Свети Дух

от Първолета Цветкова |

Монтана с пищен празник на Свети Дух

Развиваме се най-бързо в Северозапада, обяви кметът Златко Живков


Свети Дух е празник на Монтана от стари времена. Още преди повече от век и половина в Кутловица на големия християнски ден ставал годишният селски събор, за който местните посрещали гости от близо и далеч. Смятали Свети Дух за закрилник на селището, но през 1945 г. традицията била прекъсната. Тогава започнали да празнуват на 23 септември. В началото на 90-те заедно със старото име на града общинският съвет върнал и стария празник - на Свети Дух.


Днес за 25-ти път жителите на Монтана и многобройните гости се стекоха в центъра, където отрано бяха разположени сергии на местните занаятчии. Повече от 50 майстори показаха изкусни изделия от дърво, стъкло, платове, камък и други естествени материали. Младежи демонстрираха как се работи с грънчарско колело. За децата до сградата на театъра израсна лунапарк. Денят започна с тържествена света литургия в храма "Свети свети Кирил и Методий", която отслужи епископ Поликарп, викарий на Видинския митрополит Дометиан. От храма тръгна шествие, водено от кмета на града Златко Живков и областния управител Ивайло Петров. То спря на централния площад "Жеравица", където бе


отслужен водосвет за здраве и благоденствие


на жителите на града. В службата на епископ Поликарп помагаха местните отци.
Още преди обяд пъстър концерт на гостуващи танцови трупи от Албания, Англия, Армения, Гърция и Русия събраха хилядна публика. На откритата сцена се редяха танци от фолклора на страните участнички. Феерията от багри и ритми повдигна градуса на настроението. Трудно ми е да кажа кои са най-добри, сподели възрастна жена. Толкова много красота има по света, а днес тя е дошла при нас, развълнувано каза тя.


По същото време в залата на младежкия дом започна тържествена сесия на общинския съвет. Гости от побратимени градове изказаха най-сърдечни пожелания за успех на всички жители и на местната власт. Сред тях бяха Бернт Гелерт, бивш кмет на Шмалкауден на германската провинция Тюрингия, Зоран Стоянович, кмет на община Медиана - Ниш, Милан Попович, председател на общинския съвет на Пирот, Сърбия, Кшищоф Багински от община Бялогард, Полша. Поздрави от Индонезия донесе посланикът на страната у нас г-жа Шри Ащари Расджид.


Такъв ден не е само празник, той е повод за равносметка, каза кметът Златко Живков. А за нас тя е добра - Монтана се развива най-бързо от градовете в Северозапада, изтъкна той. Кметът поздрави съгражданите си с празника и им пожела мир, любов, благополучие. След това


връчи почетния знак на града


с който тази година е удостоен художникът Дончо Планински. Това е най-голямото звание на Монтана и аз го приемам с чест, но и като признание за моите колеги творци, развълнуван каза Планински. Званието почетен гражданин той е заслужил заради активната си обществена дейност. Преди четвърт век е създал дружеството на художниците "Тенец", в което тогава се записали 80 творци. Днес те са 40. Дончо Планински е инициатор за откриването на изложбената зала "Кутловица", която днес е място за изложби на талантливи художници от града, района и страната. Общинарите не приеха номинацията на депутата от района Борислав Великов за почетен гражданин на Монтана.


Празнични илюминации озариха небето над града, с което бе сложена точка на пищната веселба, наречена празник на нова Монтана.


Празникът продължи и вечерта с концерт на местни състави - танцувалната работилница "Етнос", танцовия ансамбъл "Младост" към общинския младежки дом, ансамбъл "Пъстрина" и формация "Огоста" към читалището, детския ансамбъл "Северняци", формация "Ситница". Градусът на настроението вечерта вдигна и певицата Поли Генова, а голямото празнуване продължи с прославения духов оркестър "Виво" - Монтана, обявен преди дни за талант номер 1 на България.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент