Момчилград с над 80 % подменена канализационна мрежа

Момчилград с над 80 % подменена канализационна мрежа  | StandartNews.com

Над 80 % от канализационната мрежа на град Момчилград вече е подменена. От общо 15,1 км тръби, новоизградени са 7, 6 км, а реконструирани - 7,5 км, съобщиха от общинска администрация. Това стана възможно по т. нар. Воден цикъл на стойност 25 млн лв. по ОП "Околна среда". Подменени са и 9, 7 км от старите етернитови тръби, с което дължината на новата водопроводната мрежа в града вече е 13,6 км.

„Новоизградената с европари градска пречиствателна станция обслужва 11 хиляди 200 жители на общината. Ежедневно се обработват механично и биологично 1 446 куб. м битови отпадъчни води. Обеззаразяването и третиране на утайката цели да не се замърсяват водите на р. Върбица", съобщи ръководителят на проекта инж. Севдалин Огнянов.

В момента в общината се изпълняват още три проекта, свързани с водоснабдяването и канализацията в общината. Продължава подмяна на водопроводна мрежа в Момчилград.По проект на стойност 460 хил.лв., който се явява втори етап на Водния цикъл, се подменят допълнително още 3,8 км етернитови тръби. Още 290 хил.лв. ще бъдат вложени за изграждане на нов водопровод и нова канализация в обособяващия се нов квартал в родопския град.

Работи се и по реализиране на голям проект за 8 млн. лв. за изграждане на водоснабдителна група „Карамфил – Звездел", включваща 7 населени места в общината.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай