Мобилни екипи търсят ромски деца в риск в Гърмен

Мобилни екипи търсят ромски деца в риск в Гърмен | StandartNews.com

Три мобилни екипа започнаха изследване на потребностите на децата и семействата в риск в ромския квартал „Кремиковци" в Гърмен. Под ръководството на експерт от Държавната агенция за закрила на детето те ще направят оценка на социалното положение и нуждите на пребиваващите в махалата деца и възрастни. В екипите са включени представители на всички органи по закрила на местно ниво, в работата им участват и двама медиатори, осигурени от Център за междуетнически диалог „Амалипе".

Целта е идентифициране на потребностите на децата, преценка на възможностите за подпомагане на родителите за отглеждане на малчуганите в семейната им среда, проучване на ресурсите за предоставяне на материална помощ, особено по отношение на изхранването и жилището, предприемане на всички необходими мерки за закрила на децата и семействата и за обезпечаване на базовите им потребности. След извършване на изследването ще бъдат набелязани мерки за осигуряването на необходимите им условия за живот и за спазването на правата на образование, здравеопазване и жилище.

Сформирането на мобилните групи е в изпълнение на приетия План за действие по инициатива на председателя на Държавна агенция „Закрила на детето" Ева Жечева. Той регламентира действията и конкретните задължения за взаимодействие на ангажираните субекти с цел гарантиране на правата и осигуряване на базовите потребности на децата в риск във връзка със събарянето на незаконните къщи и създалото се напрежение и конфронтация между различни групи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай