Мобилна група разкри незаконна сеч в Родопите

Мобилна група разкри незаконна сеч в Родопите | StandartNews.com

Незаконна сеч на 150 иглолистни дървета на територията на Държавно горско стопанство – Гърмен установи мобилно звено на Югозападното държавно предприятие. Участъкът е охраняван от горския стражар Велин Агов. Проверката е извършена по сигнал на местен жител. Той твърдял, че се правят злоупотреби.

Доказано е, че отрязаните дървета от бял бор са без контролна горска марка и без позволително за сеч. Обемът на незаконно добитата дървесина се изчислява на 64 кубически метра. Това е второ нарушение само за последните 5 месеца в терен, който се пази от въпросния горски стражар. Той вече е наказван дисциплинарно със забележка и имуществена санкция, след като през септември 2015 г. инспектори от Регионална дирекция по горите - Благоевград установиха незаконна сеч на 35 дървета в охранявания от него участък. Съставен му е и акт за административно нарушение.

При проверката сега мобилното звено на ЮЗДП разкри незаконна сеч на други 36 дървета в съседен участък, опазването на който е поверено на горския стражар Баки Инузов от село Рибново. Районът е в непосредствена близост до селището и там има висока концентрация на бракониерска сеч. На виновните длъжностни лица, допуснали нарушенията, ще бъдат наложени най-строги дисциплинарни наказания по Кодекса на труда, след като изтече срокът за представяне на писмени обяснения. За нарушенията ще бъде уведомена Районна прокуратура - Гоце Делчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай