Мними ченгета мамят старци с белязани пари

Мними ченгета мамят старци с белязани пари  | StandartNews.com

Измамници мамят жертвите си, като се представят за полицаи, които ловят... измамници. Това е последния номер на престъпниците в Плевенско, където полицията отбеляза бум на този вид криминални практики. От началото на годината в областта са регистрирани 25 телефонни измами. Нови висоти достигат изобретателността и наглостта на ало-измамниците, твърдят криминалисти.

Шарлатаните се възползват от недостатъци не старите домашни телефони. С първо обаждане те стресират набелязан пенсионер, че негов близък е в беда и му внушават да събира пари за помощ. Престъпниците оставят отворена линията - ако жертвата се опита да провери, влизат в нова роля и потвърждават заблудата й. Има дори случаи, когато пострадали подават сигнали на полицията или на тел. 112. Но тогава в домовете им пристигат мними полицаи, които се преструват, че ще задържат измамниците. Те прилъгват пенсионерите да им дадат пари, които ще бележат и после уж ще им върнат.
Сценариите на измамниците също се менят, предупреждават от плевенската полиция.

Техни жертви са лъгани, че близките им са пострадали от избухване на газова бутилка, самозапалил се монитор на компютър ли пък върху някой е паднала козирка на жилищна сграда. Действат и по версиите за роднина е пострадал в катастрофа. Съответно за операция трябват пари за пирони или златни шини. Най-доверчиви са самотници и хора на възраст над 65 г., сочи статистиката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай