Младоженци скачат в реката за здрави бебета

На "Къпанки" пълнят с вода ръкава на невестите

Младоженци скачат в реката за здрави бебета | StandartNews.com

Пловдив. Двама младоженци се хвърлиха днес в ледените води на реката в град Перущица.  Обичаят се прави на Ивановден по стар стил и е известен като "Къпанки". Задомилите се през изминалата година мъже по традиция изливат в реката вино. Тази година Йордан Домбов и Димитър Босков бяха първите, които стоплиха водите на Чолаковия вир. последваха ги много техни приятели.

В Перущица водата и виното са символи на живота, а обичаят ги събира в едно. Празникът е изпитание за силата на младите мъже, сключили брак през изминалата година. Хората вярват, че всеки престрашил се да скочи в реката няма да боледува през цялата година, а в дома му ще цари разбирателство и благополучие. Защото къпанките са обичай, символизиращ сила и мъжество.

Повече от половин час младите мъже скачаха във водата и с менци поливаха всички дошли да видят голямото януарско къпане.  За предпазване от студа участници и публика разчитаха на перущенско червено вино.

Преди да седнат на празнична трапеза младоженците пълнят ръкав от ризата на булките с вода от реката, за да ги дарят те със силно и здраво потомство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай