Миряни се молят пред мощи на светец

Миряни се молят пред мощи на светец | StandartNews.com

Мощи на свети Дионисий Олимпийски доведоха много миряни в сряда в катедралния храм „Въведение Богородично" в Благоевград. Те бяха донесени в Неврокопска епархия с благословението на Неврокопския митрополит Серафим преди няколко дни. Ще бъдат в епархията до 3 юни.

Светите мощи на преподобния отец бяха изложени рано сутринта за утринна и света литургия в благоевградската църква. Следобед ще бъде отслужена вечерня и православните християни ще могат да се поклонят на светите мощи в храм "Свети Великомъченик Георги" в Сандански. Те ще са в светата обител в четвъртък до обяд, а след това ще бъдат пренесени в храм „Успение Богородично" – Петрич. Рано сутринта в петък ще са изложени по време на утринна и света литургия в храм „Успение Богородично" в южния град.

Според житието, описано в Добротолюбие, свети Дионисий Олимпийски е роден около 1500 година в селцето Склатена (съвременна Дракотрипа, окръг Нова Кардица), принадлежаща на Фанариотската епархия, в бедно благочестиво семейство. Според преданието неговите родители видели как над спящия младенец се появявал светещ кръст. От детски години Дионисий постел, молел се и четял Свещеното Писание, опитвайки се да подражава на житията на светиите, разговарял със своите връстници за вярата. Като израснал, решил да стане монах. По-късно светецът се отказал от епископската катедра и се отправил към планината Олимп. Там той построил манастир и прекрасен храм в чест на Светата Троица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай