Миряни от две села протестираха пред старозагорската митрополия

Миряни от две села протестираха пред старозагорската митрополия | StandartNews.com

Стара Загора. Миряни от старозагорските села Обручище и Мъдрец се събраха на мълчалив протест пред митрополитския дом в областния град в понеделник сутрин. Хората протестираха срещу неотстъпчивостта на владиката Галактион да благослови старта на европроекти за ремонта на рушащите се църкви в двете села.

„Става дума за повече от 1 млн. лв, спечелени от църковните настоятелства на двата храма по европроекти от програмата за развитие на селските райони ", поясни кметът на с. Обручище Илия Марков. Митрополит Галактион настоявал парите да минат през сметката на митрополията, но от фонд „Земеделие" били категорични, че по процедура парите трябва да получат настоятелствата в свои самостоятелни сметка.

„Ако до сряда митрополитът като представител на собственика на църквите не даде своята благословия, нашият проект ще бъда анулиран и ще загубим парите", добави Марков. Според него покривът на църквата в Обручище „Св. Архангел Михаил" едва ли ще издържи тази зима.

Още по-тежка било положението в храма в Мъдрец, който носи същото име. „Две от стените вече имат отклонения от оста по 50-60 от оста и могат всеки момент да рухнат", посочи кметът на селото Тодор Янков.

Преди седмица владиката дошъл в селото и посъветвал хората да се откажат да ремонтират тази рухнала църква и да си изградят на друго място малък параклис. В отговор в петък над 400 миряни от селото са изпратили гневно писмо-обръщение до българския патриарх с молба за помощ.

„Ваше светейшество, ние 147 г. сме имали църква и няма да отстъпим готовите пари за ремонта да отидат на вятъра, а ние да строим някакво параклисче", пишат възмутените миряни. Те предупреждават, че са готови да блокират пътища и магистрали и да организират протест пред синодалната палата в София.

Миряните от двете села стояха пред митрополията повече от час без някои да им обърне внимание за тежките порти на владишкия дом. Хората запалиха по свещица, за да умилостивят непреклонния дядо Галактион и си тръгнаха огорчени от неговото безразличие и непукизъм.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай