19:05 ч.

17.07.17

2 мин.

0

0

0

Министър и кмет сложиха началото на ключов проект за Добрич

от редактор |

Министър и кмет сложиха началото на ключов проект за Добрич

Министърът на околната среда и водите Нено Димов и кметът Йордан Йорданов направиха първа копка от водния цикъл на Добрич. Проектът е от голяма важност за града, тъй като ще реши дългогодишните проблеми с остарялата ВиК мрежа на Добрич. Инвестицията е в размер на 114,9 млн. лв., 86,2 млн. лв. от тях безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020". Това съобщиха от пресцентъра на МОСВ.


С реализацията на проекта ще се намалят течовете в мрежата, ще се подобри и пречистването на отпадъчните води, за което настоява Европейската комисия, заяви министър Димов.


ПСОВ-Добрич в с. Врачанци е построена през 1986 г., но досега не е реконструирана. Предвижда се изграждане на биологично стъпало с пречистване на азот и фосфор, което ще предотврати замърсяването на р. Добричка. Съоръжението ще обслужва 92 498 души. Проектът се очаква от жителите на Добрич, въпреки че те ще трябва да понасят много неудобства през следващите месеци. Предстои рехабилитацията на близо 80 км водопроводи, полагани в периода от 1950-1970 г., което означава разкопани улици, струпване на строителна техника и работници. В момента авариите са всекидневие и загубите на вода достигат 86%, обясни министър Димов.


Благодаря на всички, които по един или друг начин помогнаха за реализацията на този изключително важен проект. С днешната дата ние доказахме, че нашият град го заслужава", каза кметът  Йордан Йорданов. Той подчерта, че през следващите две-две и половина година жителите на Добрич ще изпитат затруднения заради разкопаните улици и неудобствата от това. „Но трябва да знаете, че този проект е за наше добро. След тези две-две години и половина, през които ще трае подмяната, ни очаква едно по-светло бъдеще – съвсем нова инфраструктура, чиста питейна вода, по-малко ВиК аварии, впоследствие и по-ниска цена. По този начин даваме старт на началото на края на водоснабдителните проблеми, които град Добрич има", заяви още той. 


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар Кирилизирай



Новините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент