„Мини Марица-изток" с лиценз за регионален жп превозвач

„Мини Марица-изток" с лиценз за регионален жп превозвач | StandartNews.com

Това дава право на въгледобивното дружество да превозва товари в участъка Нова Загора – Стара Загора – Димитровград – Симеоновград

За първи път в над 60-годишната история на „Мини Марица-изток" подвижния железопътен състав на въгледобивното дружество ще може да оперира по националните линии като самостоятелна жп организация Лицензията, която дава право на минната компания да превозва товари по националната железопътна инфраструктура в участъка Нова Загора – Стара Загора – Димитровград – Симеоновград, бе връчена на официална церемония днес в Изпълнителна агенция „Железопътна администрация".

Изпълнителният директор на „Мини Марица-изток" Андон Андонов благодари на целия екип, който месеци наред е работил за лицензирането на дружеството като регионален превозвач на товари. Това означава, че железопътният транспорт на мините отговаря на всички изисквания на националното и на европейското законодателство по отношение на превозите, организацията на работа и системите за управление на безопасността. Лицензията означава и по-голяма сигурност на доставките на въглища към топлоцентралите в комплекса „Марица изток" като осигурява възможността те да получават суровина минимум от два рудника. Тя има и чисто икономически ефект за дружеството - 10 пъти се намаляват разходите за преминаване в участъка гара Раднево – гара Любеново-предавателна, посочвата още специалистите. Освен това приходите от външни услуги, извършвани от жп транспорта на мините, които в момента са между 3 и 4 млн. лв. на година, ще се удвоят. Това особено важи за превози по жп линията Симеоновград – Нова Загора, която не е електрифицирана, но осигурява по-пряка връзка от Турция към вътрешността на България и Европа.

Лицензията дава възможност с подвижния състав на минната компания да се извършва и превоз към ТЕЦ-овете от комплекса на варовик от находищата в региона, който те използват за сероочистките. С получаването на лиценза „Мини Марица-изток" стана 14-тото дружество в България, което има право да превозва товари по националната железопътна инфраструктура на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай