МГУ: Свлачищата край Кърджали трябва да се укрепят спешно

МГУ: Свлачищата край Кърджали трябва да се укрепят спешно | StandartNews.com

Да се извърши аварийно укрепване на свлачищата край Кърджали, това е становището на екипа от експерти на МГУ, който извърши оглед на засегнатите села Сипей, Енчец, Невестино и още шест обекта на територията на общината. Докладът с анализа и препоръките на геолозите ще бъде предложен за гласуване от общинските съветници на утрешното заседание на местния парламент. Ще бъде предложена за гласуване и декларация до председателя на Народното събрание, президента, премиера, националния омбудсман и областния управител, в която ще се настоява за отпускане на средства за спешното укрепване на най-засегнатите зони от свлачищата през март.

През следващата седмица кметът на Кърджали Хасан Азис ще предложи на народни представители от ГЕРБ и ДПС от област Кърджали заедно да се търсят срещи с институциите. Поискана е и среща с премиера Бойко Борисов, на която кърджалийския градоначалник ще представи както данните от експертния доклад на учените от МГУ, така и декларацията на Общинския съвет на Кърджали.

„Ще използваме всички законови действия от страна на местната власт, вярвам, че държавата също е загрижена за живота на потърпевшите", заяви кметът на Кърджали Хасан Азис. Според него всяко искане за гаранция е опит за отмяна на проблема.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай