Междунаронда изложба на гълъби и птици в София

Междунаронда изложба на гълъби и птици в София | StandartNews.com

Всеки желаещ ще има възможност да пусне гълъб в петък, 13.00 часа, пред зала Фестивална

От 27 до 29 ноември в зала „Фестивална" ще се проведе Национална изложба с международно участие, на която ще бъдат представени над 1000 гълъба от 50 породи, над 600 кокошки и водоплаващи птици от 30 породи, пауни, канарчета, папагали, екзотични птици, влечуги, земноводни, насекоми, морски свинчета и зайци. Предстоящата изложба е най-голямата организирана в България и ще включва 2 специализирани изложби:" Клуб на Бреговска джинка" и Клуба на "ориенталските мевки". На изложбата ще бъдат представени гълъби лауреати на европейски призове. В рамките на националната изложба посетителите ще имат възможност да видят уникални български пауни от най-голямата ферма за пауни в Европа, която се намира в България и разполага с всички породни мутации на красивата птица.


"На 27 ноември пред зала Фестивална ще пуснем да летят 100 пощенски гълъба. Актът е символичен и с него откриваме официално изложбата. Събитието е генерална репетиция за предстоящата края на Февруари 2016г. Европейска изложба на Балканските породи гълъби, която е първата по рода си и чието домакинство е чест за българския съюз. Убеден съм, че уникалните породи български гълъби ще спечелят сърцата на много хора, които познават тези птици единствено от разходките в парка", коментира още Данко Петков.


Българският съюз е пълноправен член на Европейския съюз на отглеждачите на дребни домашни животни "Entente Europeene" и обединява 40 клуба и местни организации от цялата страна. В България са селекционирани 40 породи гълъби и 6 породи кокошки, като повечето от тях са уникални в световен мащаб. Такива са Българският огледален ролер - една от най-младите породи и Сливенския гълъб, който изпълнява характерен нисък кръгов полет докато пее(токува) на своята женска. Българските селекционери в миналото и сега са създали изключително красиви и разнообразни породи гълъби и повечето от тях вече са получили признанието на световната общност и са спечелили симпатиите на много отглеждачи, както в Европа така и по света. Интересно е да се знае че в България има 40 национални породи, а в Италия има 15, Франция има 20, Белгия - 7.

Сдружение „СЪЮЗ НА ГЪЛЪБОВЪДИТЕ И РЕЗВЪДЧИЦИТЕ НА ДРЕБНИ ДОМАШНИ ЖИВОТНИ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ" се занимава с отглеждането на породисти гълъби, кокошеви и водоплаващи птици, декоративни домашни птици, екзом6тични птици, зайци, животни с ценни кожи и други. Съюза обединява около 40 сдружения на любители птицевъди от цялата страна. В България са създадени и консолидирани 45 породи гълъби и 6 породи кокошки, всяка е уникална със своята визия и характеристики. Стандартната комисия към Съюза и специализираните клубове са изготвили стандарти на всички наши породи по европейски образец, с които да се работи в страната, но и да се представят навън. Благодарение на усилията, които е полагал и продължава да полага Съюза, днес нашата страна е член на Европейската Асоциация на Развъдчиците на дребни домашни животни в две от петте й секции: секция "Гълъби" и секция "Кокошеви и водоплаващи птици". Поради това членство ние имаме възможност да представяме и популяризираме нашите породи пред европейска публика. Нашите породи печелят овациите на огромен брой чужди специалисти, които не веднъж са изказвали своето възхищение от тях. В България се провеждат и ежегодни съдийски семинари, за подготовка на оценители на гълъби, кокошеви и водоплаващи птици, лектори на които са уважавани Международни и Национални съдии. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай