Мъжкарите на Банско почистват Пирин планина

Мъжкарите на Банско почистват Пирин планина | StandartNews.com

Банско. Мъжкарите на Банско от Сдружение „Петел пее" запретват ръкави и грабват метлите, лопатите и чувалите. Те ще направят качествена уборка в Пирин планина.

„Ще се включим активно в инициативата „Да изчистим България за един ден" на 26 април. Но сме наясно, че няма как да се направи това само за ден. Затова ние редовно чистим в гората", обясни 73-годишният почетен председател и несменяем лидер на организацията Михаил Белчински.

Десетки членове на уникалното сдружение ще почистят планината, за да я направят по-приветлива за планинарите от страната и чужбина. Те ще излъскат района в подножието на Пирин, където преди три години построиха истински оазис със собствени средства. През 2011 г. мъжкарите от Банско събраха пари и вдигнаха кът за отдих на малки и големи, както и чешма. Всичко това се ползва и от банскалии, и от гостите на курорта. „Всеки от нас даде своята лепта за осъществяването на идеята. За членовете на сдружението е от особено значение да са полезни на останалите хора", твърди секретарят и ковчежник на организацията Георги Цветков.

Проблемът е, че доста туристи не почистват след себе си. А членовете на сдружението не могат да търпят гората да е мръсна, защото тя е национално богатство. Затова всички ще участват в уборката. „За ударниците съм приготвил и специални награди. Те ще са течни, в стъклени бутилки, с висок градус, за да полеем трудовия ден. Ленинските съботници ги помня, но тогава го правехме по заповед на партията, а сега ще чистим планината от сърце и душа", казва с усмивка Белчински.

В „Петел пее" са събрани патриоти с чест, достойнство и чувство за хумор. Те винаги изразяват гражданската си позиция по актуалните проблеми. Но не са много, тъй като държат на качеството, а не на количеството, уточнява шефът на мъжкарите на Банско.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай