Майсторка извая къщата за тайните събрания на Левски

Майсторка извая къщата за тайните събрания на Левски | StandartNews.com

Модел на прочутата Бобевска къща, емблематична за старата възрожденска архитектура в Тетевен, прибави в експозицията си варненската майсторка Мария Желева. Тя откри втора изложба с общо 15 мини възрожденски къщи в общината, като пет от тях показа за първи път. Бобевската къща е строена през 1852 година.

В нея Васил Левски е правил тайните си събрания, леели са се куршуми и са шили дрехи на революционери, каза авторката на уникалната колекция. Забележителното в Бобевската къща е големият чардак, който е играел ролята на вестибюл, всекидневна в летните жеги и на спалня.

Копривщенската архитектура е представена с модел на къщата на Любен и Петко Каравелови, вдигната през 1835 г. В нея се съхранява печатната преса, на която е отпечатана първата конституция след Освобождението.

Добруджанският стил с изнесената стълба извън фасадата е показана с модела на къщата на Петър Дънов в с. Николаевка. За постигане на автентичните детайли е използвана снимка на 80 години, разказа Мария Желева.

В експозицията е показана умалено копие на първата къща в село трявненския Балкан, която от 30 години е собственост на варненски моряк. Бащата я купил почти срутена, но я възстановил, за да води децата като малки, които край морето често боледували от простуда, бронхити и пневмонии. А сега неговият пораснал син му подари макета на семейната къща в Балкана за Коледа.

Мария Желева твори своите възрожденски къщи от 4 години насам. Всеки модел й отнема 3-4 месеца, като гълта скъпи и изящни материали от камък, дърво, плет. Идеята й е да отвори музей или галерия, за да покаже българската възрожденска архитектура на родни и чужди туристи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай