Мария Габриел: Нулева търпимост към насилието над жени!

Мария Габриел: Нулева търпимост към насилието над жени! | StandartNews.com

По целия свят насилието над жените остава едно от най-тежките нарушения на човешките права. То е причина и следствие от неравенството между половете и дискриминация. На днешния ден за елиминиране на насилието над жените сме длъжни да кажем със силен глас „Стоп"! Стоп, защото то е неприемливо. Стоп, защото може да бъде предотвратено. Стоп, защото не е неизбежно. Това заявява по повод Международния ден за елиминиране на насилието над жените зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент Мария Габриел. Тя е член на Комисията по правата на жените и равенството на половете, носител на наградите „Евродепутат на годината 2013" в категорията Равенство на половете и „Евродепутат на годината 2015 г. - защитник на социална кауза" за борбата й с насилието над жените. Дошло е време за нулева търпимост към насилието! За първи път имаме изрични цели за премахване на насилието над жените в Програмата за устойчиво развитие до 2030 г. на ООН. Вярвам, че ако всички работим заедно – правителства, организации, бизнес, училища, гражданско общество, можем да бъдем катализатор на промяната. Правата на жените и момичетата са права на човека и трябва да живеят свободни от насилие", категоична е Габриел.

Една от всеки три жени е преживяла физическо или сексуално насилие през живота си. Това превръща този тежък проблем в пандемия с глобални мащаби. Няма обаче ваксина срещу нея. Изходът е в ангажираността на всеки един от нас. Изходът е в силните законодателства. 125 държави по света имат закони срещу сексуалния тормоз. 119 имат закони срещу домашното насилие. Само 52 държави обаче имат закони за изнасилване в брака.

Ключовата дума е превенция. Превенцията е и темата на тазгодишния Международен ден за елиминиране на насилието над жените.

Нужна е теория за промяната, подкрепена на практика с действия. Това ще допринесе момичетата да растат извън оковите на ранния брак, гениталното осакатяване, сексуалното насилие. Ще отвори очите ни за домашното насилие. Ще наруши мълчанието на жертвите. Ще отхвърли безнаказаността на изнасилвачите. Ще спре убийствата на жени правозащитници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай