Македонци и гърци с наши носии на празник

Македонци и гърци с наши носии на празник | StandartNews.com

Треска за български носии в Добринище. Не само местните хора, но и гостите им от страната и чужбина ще бъдат в традициционни народни облекла на уникалния празник, който се чества навръх Гергьовден. Заявки вече има не само от България, но и от Гърция и Македония.

„Самодейци от две гръцки общини и една македонска ще учатват в празничната програма. Ще дойдат и кметовете. Те също напират за родни носии, питат къде могат да си купят или ушият. Някои от нашенците и чужденците пък вземат назаем облекла, за да са част от уникалния ни празник", твърди кметът на град Добринище – Китан Галчев. Той също се е снабдил с народна носия, купил е една и за 3-годишната си внучка. Очакванията са хиляди туристи да участват в автентичния ритуал „Топене на китки".

В шоуто на пъстрите традиционни облекла ще се включат и много деца, и много възрастни хора. Обичаят „Топене на китки" е важен и почитан и в четирите махали на населеното място. Честването му бе възстановено през 2015 година. Интересът на чужденците се повишава с всяка изминала година. Всяка махала ще покаже талантите си на сцената в центъра на града.

Обичаят започва вечерта на 5 май, петък. Всяка мома носи китка цвете, на която с червен конец завързва някакъв предмет – синджирче, пръстен, гривна, обеца, мънисто. Това са белези за разпознаване чия е китката. В голям глинен съд се налива вода. Момите натопят китките в него и те престояват цяла нощ под трендафил. Рано сутринта на Гергьовден малко момиченце взе една по една китките и даде наричания за здраве, обич, късмет и сполука през годината.

Детето не знае коя китка на коя мома я. Те научават какво ги чака през годината – коя ще се омъжи, коя ще си намери работа, коя ще пътува в чужбина, коя ще получи блага вест. „Много наши съграждани шият носиите си в Благоевград, други го правят в Македония. Всички хотели и къщи за гости ще са пълни за Гергьовден, ще има над 3000 туристи. Всенародното веселие започва още в 08,30 часа и ще продължи цял ден. На сцената и на площада ще се пеят песни и ще се вият дълги и кръшни народни хора", каза още Китан Галчев.

Жителите на града са почистили пред домовете си, но уборката ще продължи до 6 май. Преди Великден бяха измити повечето улици, събрани бяха и отпадъците от къщи и дворове. „С чисти сърца и чист град ще посрещнем празника", казват местните хора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай