Лятното кино в Ямбол чака зрителите си в петък

Лятното кино в Ямбол чака зрителите си в петък  | StandartNews.com

Ямбол. Лятното кино в Ямбол очаква отново своите зрители на 25 юли в 20.30 часа с прожекция на българския игрален филм „Дзифт". Планираната за 23 юли прожекция на филма не се състоя заради лошите метеорологични условия.

Режисьор на един от най-награждаваните и гледани български филми е Явор Гърдев, а автор на сценария е Владислав Тодоров. В главните роли са Захари Бахаров, Таня Илиева, Владимир Пенев, Михаил Мутафов и Джоко Росич.

В България „Дзифт" получава „Златна роза" за най-добър игрален филм на фестивала на българското кино във Варна, както и награди за мъжка роля, оператор и монтаж. През лятото на 2009 г. филмът е фаворит и за наградите за българско филмово изкуство. „Дзифт" е и българското предложение за Оскар за 2009 г. Но най-големият успех на филма е превръщането му в национален бокс офис хит с над 36 000 зрители. „Дзифт" е носител и на наградата за режисура от Московския международен филмов фестивал.

Входът на прожекцията на филма в Ямбол ще бъде свободен, а инициативата е част от националната кампания „Пътуващо лятно кино с БНТ 1", подкрепена от община Ямбол. Третият сезон на кампанията преминава под мотото „25 години свободна България" и е посветена на годишнината от началото на българския преход към демокрация и свободно гражданско общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай