Ловеч иска Къкринското ханче

Покривът протече, туристите разглеждат кръчмата и бряста от времето на Дякона

Ловеч иска Къкринското ханче | StandartNews.com

Покривът на Къкринското ханче протече. Сградата се нуждае от спешен ремонт, има проект за подобрения и на съседните площи около святото за всеки българин място, превърнато в музей на Апостола, обясниха от кметството в Ловеч. Затова и общината иска държавата да й прехвърли за стопанисване хана. Именно там на 27 декември 1872 година е заловен Васил Левски.

Сградата в с. Къкрина е възстановена както е била по времето на Апостола след пожар в началото на миналия век. Посетителите могат да видят кръчмата и стаята за спане, в която е отсядал Дякона. В двора се намира огромен бряст, запазен от времето на залавянето на Левски. До него се издига и паметник.
Формално ханът е публична собственост на държавата, а тя не е най-добрият стопанин, казват от кметството в Ловеч. Местното население го приема за свой исторически капитал. Ханчето е един 100-те национални туристически обекта. Затова ловешките общинари задействаха процедура, с която общината да поеме управлението на имота. Според кмета Минчо Казанджиев само така може да се извърши наложителният спешен ремонт на сградата и инфраструктурата около нея.

Къкринското ханче е актувано като застроена къща музей и дворно място още през 1954 г. Там е разположена част от сбирката и фондовете на регионалния исторически музей за Васил Левски. Посещават го туристи от страната и чужбина. В четвъртък общинският съвет на сесия ще гласува предложението. Ако го одобри, кметът Казанджиев чрез областния управител ще отправи мотивирано искане до Министерството на регионалното развитие и Министерството на културата за

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай