Литургия и нова книга за Ванга на храмовия празник в Рупите

Литургия и нова книга за Ванга на храмовия празник в Рупите | StandartNews.com

Хиляди миряни от цяла България ще се съберат на 14 октомври в Рупите, за да почетат храмовия празник на църквата „Света Петка", която пророчицата Ванга построи в последните години от живота си. Празничният ден следващата сряда ще започне в 09,00 часа с тържествена света литургия в храма, която ще се води от свещеници от Петрич и околните селища. Хората ще запалят свещ и ще присъстват на богослужението. Те ще положат и цветя на гроба на ясновидката, за да се поклонят пред памейтта й.

„Посетителите я почитат като светица заради добрините, които е сторила приживе на хиляди нуждаещи се от нейната подкрепа, като им е вдъхнала своята вяра, любов и кураж. Деца и възрастни ще се поклонят и на паметника на Ванга, който издигнахме през 2011 г. за 100-годишнината от нейното рождение", заяви управителят на комплекса Серафим Иванов. Близката приживе на пророчицата поетеса и писателка Рада Добриянова ще говори пред миряните за Ванга и за храма.

След това ще бъде представена книгата на петричкия композитор Владимир Дайраджиев, посветена на пророчицата. Миналата година едноименната фондация издаде негов музикален диск с 10 песни, посветени на великата петричка ясновидка. Преди няколко месеца от печат излезе творбата „Това видях и чух от Ванга". Авторът е от близкото обкръжение на Ванга и е свидетел на тежкото й ежедневие. Затова е автентичен летописец на живота на пророчицата. „Книгата е безценен документ не на времето, а на вечността. Писателят разказва от първо лице, единствено число за феномена Ванга така, както го е съпреживял. Тази книга е безценна със своята нравственост и изповедност, искреност и достоверност. Тази книга просто трябва да се прочете", пише редакторът Димитър Томов.

„За мен леля Ванга е велика личност, прекланям се пред нейната дарба и способности. Преди много време с нея ме запозна нейният син - прокурор Димитър Вълчев. Много обичаше да слуша старите народни песни. Най-много искаше да й свиря с китара и хармоника песните „Кажи, Райне, кажи, душо" и „Зайди, сонце", споделя авторът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай