Лекари спасиха полумъртво момиче след инцидент с карт

Лекари спасиха полумъртво момиче след инцидент с карт | StandartNews.com

Със сложна операция на трахеята в МБАЛ Бургас е спасена полуудушена 18-годишна пациентка. Момичето постъпва в болницата на 30 септември – миналата сряда, след като отишла да се забавлява на картинг писта в града. Девойката била с шалче, което при високата скорост се увива около гумата на колата и започва да я души. Тя успява да разкъса плата, но получава сериозни увреждания.

Девойката е доведена в болницата от свой приятел. Приета е в реанимация и по време на изследване за целостта на трахеята спира да диша. За да възстановят дишането, лекарите се опитват да направят трахеостома – да отворят трахеята и с помощта на специална тръбичка да осигурят преминаването на въздуха.

„При опита да направим трахеостома се оказа, че трахеята просто я няма. Допуснахме, че травмата е много по-тежка, отколкото предполагахме. Решихме да направим спешна операция – наложи се отваряне, разкриване на целия ларинкс и трахея. Установихме, че трахеята просто е срязана – откъсната от ларинкса и придърпана към белия дроб. Учудващо е въобще как е имало дишане", обясни зам.-директорът на МБАЛ Бургас - неврохирургът д-р Светлозар Георгиев. Операцията е извършена от него и началника на УНГ-отделението д-р Даниел Петков.

При операцията разкъсаната трахея и ларинкс са възстановени. Поставени са и дренове за разгъване на белия дроб, защото е имало опасност и от белодробно увреждане. В момента момичето е в съзнание, вече се движи самостоятелно, но още не може да говори. За пълното й възстановяване е нужно да се постави миниатюрна протеза, която да предпази оперираните тъкани от срастване и последваща допълнителна намеса.

„Благодарение на високия професионализъм на целия екип, МБАЛ Бургас за пореден път доказа, че е единствената болница в региона, способна да реагира навременно и адекватно за всеки спешен случай, пристигнал на нейна територия", коментира изпълнителният директор на МБАЛ Бургас АД д-р Георги Матев.

По повод на извършената спешна животоспасяваща операция, екипът получи благодарствено писмо от Съвета на директорите на МБАЛ Бургас АД. То гласи следното.

„Уважаеми колеги,

Съветът на директорите на МБАЛ Бургас, с голямо удовлетворение и професионална гордост поздравява целия екип от специалисти, които са участвали в диагностичните, оперативни и реанимационни дейности на 18-годишната пациентка, постъпила в МБАЛ Бургас с пряка опасност за живота й, причинена от увреждане на дихателните пътища.

С вашите навременно приложени отлични знания и умения вие доказахте морални и професионални нива, с които всяка здравна институция може само да се гордее. В алгоритъм на спешност, въпреки тежката травма, успяхте да овладеете основните жизнени параметри и с възстановяване на важни за живота органи спасихте още един човешки живот.

Благодарим на д-р Даниел Петков – началник на отделение по „Уши, нос, гърло", на д-р Светлозар Георгиев – неврохирург и зам.-директор на МБАЛ Бургас, на д-р Антон Григоров – началник ОАИЛ, на д-р Даниела Люцканова – старши лекар на ОАИЛ, на д-р Ирина Довальовска – анестезиолог-реаниматор, и на всички лекари, медицински сестри от Реанимационно отделение, съпричастни с грижите си и лечебния си професионализъм в оздравяването на младата пациентка. Дълбок поклон пред високия ви професионализъм, с пожелание за много творчески успехи, здраве и семейно щастие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай