Лавина падна над Банско

Лавина падна над Банско | StandartNews.com

Банско. Лавина се свлече към 09,30 часа в петък в Пирин планина. Снежните маси тръгнали надолу по западната част на стръмния склон „Палашица" над ски зоната на Бъндеришка поляна. Паднали са в дерето, след като са се движили по тесния и дълъг 800 метра улей. Няма пострадали хора.

„Мястото е на над 200 метра от обитаваната ски зона. Няма никакъв риск за туристите. Преди няколко години бяха монтирани точно там специални оръдия. С тях извършваме контролирано взривяване на лавината. Последното бе във вторник. Но сигурно е навял още сняг и се е стигнало да срутването на снежните маси", каза Иван Обрейков, маркетинг директор на фирмата – концесионер на ски центъра.

При свличането на лавината вече имало скиори по пистите, които станали свидетели на падането на снежните маси. Не и имало паника сред тях, повечето са извадили телефони и са снимали лавината, която е била на над половин километър от крайна станция на кабинковия лифт. Всяка година на същото място се образуват навявания от сняг и се налага да се ползват оръдията за контролирано взривяване на снежните маси. За сигурността на туристите е изградена и предпазна стена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай