Лъскат входа на Морската градина за лятото

Лъскат входа на Морската градина за лятото | StandartNews.com

Варна. На входа на Морската градина започна реставрация и почистване на колоните. Каменната конструкция ще бъде почистена от графити, ремонтирани ще бъдат „шапките" на 8-те колони, като на арката ще бъде направена хидроизолация.

Ремонтът е авариен и ще продължи около месец, съобщи зам.-кметът по инфраструктурата инж. Христо Иванов. Предвидените средства от бюджета са 50 000 лева.

Реставрацията е разпоредена от кмета, по инициатива на авторите на артпроекта "Огледало Култура". Миналото лято екипът, воден от архитекта Борислав Игнатов, украси колоните с огледало, изработено от 6000 компакт-диска, окачени на рибарска мрежа. В страница на „Огледало Култура" във Фейсбук бе публикуван чертеж с нужните ремонтни дейности по колоните. Уникалният централен вход на Морската, оформен с колони, е построен през 1939 г по проект на тогавашния главен архитект Георги Попов. След Освобождението през 1881 г. кметът на Варна Михаил Колони предлага да се създаде градска градина около театъра и приморски парк. Известният археолог Карел Шкорпил, който живее във Варна кани по настояване на общината чешкия паркостроител Антон Новак, прославил се с изграждането на дворците Шьонбрун и Белведере във Виена. Преди няколко години площадът пред Морската градина е именуван на неговото име.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай