Кюстендилци печелят от черен бъз

Кюстендилци печелят от черен бъз | StandartNews.com

Сръчни кюстендилци припечелват надници с бране на черен бъз. Плодовете на лековитата билка вече са узрели и предприемчиви събирачи ги прибират по полето и из изоставени ниви. Изкупвачът плаща по 20 ст. за килограм, но още преди да са напекли летните жеги, може да се наберат до 150-200 кг, а средната надница е около 30 лева, доверяват опитни в дейността хора. Изкупвачите имат изискване зрънцата да са цели и да няма примеси от листа и клони.

От плодовете на черния бъз, засипани със захар, се приготвя сироп, който се пие за засилване на имунната система и като лек срещу някои болести, затова хората си поръчвали на берачите определени количества и плащали по левче за килограм. Лековитите диви плодчета може да се купят и на пазара в Кюстендил, но там цената е около два лева за кило.

В Пазарджишко пък се покачва цената на боровинките, съобщи агенция "Фокус". През това лято те се търгуват по 9 лева за килограм, на някои от търговците вече ги предлагат и на цена от 11 лева за килограм. Миналото лято горският плод се продаваше на цена между 5 и 6 лева. Причината за поскъпването според търговците е сухото и горещо лято и липсата на много боровинки. Според купувачите причината е повишеното търсене на този вид плодове за направата на сокове, компоти и сладка. На високи цени се търгуват и малините - 6 лв./кг, а също и къпините - 5 лв./кг. Горските ягоди също поскъпват, тъй като е краят на сезона за тях. Те се предлагат на цена от 6 лева за килограм.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай