Кукери се събират на фестивал в Калипетрово

Кукери се събират на фестивал в Калипетрово | StandartNews.com

Фолклористи от България и Румъния ще участват в дванадесетото издание на празника

Кукери от България и Румъния се събират в събота в силистренското село Калипетрово за участие в дванадесетия национален фестивал на маскираните фолклористи. Около 300 танцьори от Силистра, Кюстендил, Ямбол, Варна, Стара Загора, Шумен, Карлово, Казанлък ще участват в маскарада тази година. Специално за феста у нас пристига и румънска група кукери от село Липница. Всички те ще представят традиционни народни обичаи, с които хората на Балканите отбелязват края на зимата.

Традицията в добруджанското село, датира от 1986 година, се организира в дните около Благовещение. Най-популярната атракция в него е пресъздаването на обичая „Заораване с водосвет", с който тук от векове са отбелязвали началото на пролетната оран. Ритуалът е израз на любовта на добруджанци към земята и отразява култа към плодородието, който е характерен за стопаните от този край.

Местният кукерски обичай „Аджи боба ще черни за здраве" слага кулминация на празника. Той се разиграва от фолклористите от местното читалище „Пробуда" и е традиционен за хората от Калипетрово.

Окооло 1 500 гости се очаква да дойдат днес в най-голямото добруджанско село край Дунава. Фестивалът по традиция събира земляци, които отдавна живеят другаде, но винаги се връщат у дома за кукерския празник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай