Кукери от 3 държави превземат Разлог

Кукери от 3 държави превземат Разлог | StandartNews.com

Разлог ще бъде разтърсен днес, но не от взривове на газови бутилки, както бе на 11 януари, а от танците на хиляди кукери от страната, Македония и Словения. Маскираните мъже, жени и деца ще играят за здраве и благоденствие на жителите на общината и ще прогонят злото далече от града и околните селища.

Един от най-колоритните и значими международни карнавали в Европа – „Старчевата", ще се проведе за шести път в Разлог. Събитието започва в 10:30 часа. Стартът ще бъде даден с официално шествие по централната пешеходна улица на града. От 11,00 часа започва представянето на кукерските групи. В тазгодишното дефиле ще вземат участие десетки групи от България, няколко от Македония и 3 от Словения. По традиция карнавалът ще бъде закрит от сборна кукерска група от Разлог, в която се очаква да се включат над 800 участници от града домакин. Това ще бъде и една от най-зрелищните гледки, когато ще се съберат над 150 кукери и стотици хора, облечени в народни носии.

Международният кукерски карнавал се провежда под патронажа на кмета на Разлог Красимир Герчев и показва истинското лице на кукерската традиция в България. Уникалността и атрактивността на кукерския карнавал тук успя да нареди града сред членовете на Федерацията на европейските карнавални градове и за шести път той да бъде домакин на международната кукерска проява.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай