Кристиян се опитал да намушка и друг ученик

Кристиян се опитал да  намушка и друг ученик | StandartNews.com

Охраната се е намесила адекватно в спора, настоява директорката Нина Чанева

16-годишният Кристиян Стефанов, който в понеделник намушка с нож с година по-големия от него Димитър пред столичното 23-о СОУ "Фредерик Жолио Кюри", е пуснат от ареста, съобщиха от прокуратурата. На тийнейджъра му е наложена мярка за неотклонение надзор на инспектор от Детска педагогическа стая. Причината е чистото съдебно минало на Кристиян. За нападението прокуратурата му повдигна обвинение в нанасяне на лека телесна повреда по хулигански подбуди.
Според разследването Кристиян нападнал Димитър, тъй като бил лудо влюбен в приятелката му Силвия. В неделя той й звънял 40 пъти по телефона, а момичето се оплакало на гаджето си. Димитър се ядосал и потърсил сметка на Кристиян в понеделник сутринта. След кратка разправия по-малкият ученик пробол съперника си с нож в крака. Кристиян успял да избяга, но по-късно е бил задържан от полицията в апартамента на свой приятел, недалеч от училището. Димитър пък се възстановява от раната си и ще бъде изписан от болницата до края на седмицата.

В същото време възпитаниците на училището в Подуене, приятелката на Димитър и ръководството на школото излизат с различни версии за екшъна. "Охраната реагира под абсолютно всякаква критика. Гардът просто стоеше отстрани и гледаше със скръстени ръце. Децата му крещяха "Звъннете на полицията!", учителките също викаха, а той даже попита на кой телефон да се обади", разказа пред камерата на bTV Любомира от 11 клас в училището. По думите й Кристиян и Димитър се сбили пред очите на много ученици. Преподавателка опитала да ги разтърве, но неуспешно. След като побягнал Кристиян бил догонен от няколко момчета, които го съборили на земята. Опитал да намушка в корема един от тях, но не успял.

Според ръководството на училището инцидентът е станал извън двора на школото и именно охранител е заловил Кристиян. "От записите на камерите се вижда, че охраната се е намесила повече от адекватно. Гардът държеше в продължение на около минута едно от момчетата, което се изплъзва и хуква към бензиностанцията, където надолу по тротоара се е случил инцидента между двамата", заяви пред "Стандарт" директорът Нина Чанева. Случаят ще бъде разгледан в сряда на Педагогически съвет в присъствието на родителите. На него ще се реши какво наказание ще получат двете момчета. Директорката не се нае да прави прогнози, но не изключи дори най-тежкото наказание. Досега и Кристиян и Димитър вече имат предупреждения за преместване в друго училище заради дисциплинарни провинения.

"Представители на Първо РПУ ще проведат в рамките на двата останали учебни дни срещи с порасналите ученици, за да може да обяснят какво би следвало да бъде поведението им в подобни случаи. Аз лично предвиждам разширяване на видеонаблюдението. От камерите в момента една част от тротоара не я виждаме и не можем да бъде обективни в преценката си, какво се е случило", добави директорката. Трима училищни психолози пък ще работят с учениците, за да спадне напрежението. През лятото ще се изгражда турникетна система за пропускателен режим.

"Българските училища наистина са разграден двор. В тях може да влезе всеки, по всяко време и за голямо съжаление - да внесе какво ли не", коментира зам.-министърът на образованието Стаматов, който участва в заседание на Националния съвет по превенция на престъпността при вицепремиера и МВР шеф Румяна Бъчварова. На заседанието са били обсъдени въпроси, свързани със сигурността за лятната ваканция на учениците.

Вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева разпореди проверка на организацията на охранителната дейност в столичното 23 СОУ "Фредерик Жолио-Кюри". В същото време директорът на Главна дирекция "Национална полиция" главен комисар Христо Терзийски заяви, че контролът върху частните охранителни фирми е изцяло на МВР. "Това е процес, който е постоянен и не чакаме да стане инцидент, за да извършваме проверки", добави той. Терзийски увери, че проверките са редовни, а санкциите за нарушителите не са малки. Въпреки това охранителните фирми често работели в разрез със закона.

Фандъкова: 23-о СОУ е едно от първите с камери

В над половината училища и детски градини в София има изградена система за видеонаблюдение. 23-то училище е едно от първите, в които има такава система. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова във връзка с охраната в училищата по повод вчерашния инцидент намушкан ученик. "Неслучайно веднага след инцидента започва разглеждане и се вижда на камерата какво се е случило, включително как е действал охранителят", каза Фандъкова пред "Фокус". Тя уточни, че охранителните фирми се назначават с методическото ръководство на районните администрации от училищата и това е система, която би следвало наистина да продължи с по-сериозния контрол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай