КРИБ-Перник прави събор в Граово

КРИБ-Перник прави събор в Граово | StandartNews.com

Сдружението на пернишките работодатели КРИБ-Перник е инициатор за провеждането на фолклорен събор на историко-географската и етнографска област Граово. Това съобщи по време на общото събрание на сдружението неговият председател Георги Милев.

Събитието е наречено Църногорски събор "В сърцето на Граово" и ще се състои на 13, 14 и 15 юли на поляните край Църногорския манастир "Свети Безсребреници Козма и Дамян" над брезнишкото село Гигинци. Мястото не е избрано случайно тъй като има исторически сведения, че още в 17 век при манастира в Църна гора, както местните наричат околната планина, е ставал голям панаир. Освен именити изпълнители на граовски фолклор - професионалисти и любители, среща на сцените на събора ще си дадат и гости от цялата страна. С концертна програма ще се представи и ансамбъл "Българе". Свои специални щандове ще имат националните организации на животновъдите, месопреработвателите, хлебарите и др. Специална програма за гостите на събитието има и светата обител.

Братството ще покани в изложението на стоки да участват и други манастири. В съботата ще има свенощно бдение, а в неделната света Литургия към църковните певци щи се присъедини и фолклорният квартет "Славей". Гостите ще могат да видят как се бият манастирските камбани и сами да си направят сувенири за спомен от събитието.

Георги Милев прикани колегите си от КРИБ-Перник активно да се включат като производители, спомеществователи, а защо не и като изпълнители в събора. "Повечето етнографски области в България имат своите събори и фолклорни събития и нашата цел е да популяризираме Граово, граовските фолклор, традиции и дух", коментира Милев. Той изрази задоволство, че инициативата е подкрепена лично от областния управител на Перник Ирена Соколова, която е приела да оглави Инициативен комитет за подготовка на събитието и има благословението на Светейшия български патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Общото събрание на КРИБ-Перник прие отчети за дейността си и финансовото състояние през миналата година. Още 8 фирми са се присъединили към организацията и така общо фирмите в нея представляват над 35 хиляди човека, заети в различни сектори на бизнеса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай