Кражба остави 160 клиенти на ЧЕЗ във Враждебна без ток

Кражба остави 160 клиенти на ЧЕЗ във Враждебна без ток  | StandartNews.com

Строителна фирма скъса кабел на ЧЕЗ в кв. Лозенец и прекъсна електрозахранването на 1500 потребители

160 клиенти на ЧЕЗ са без ток в столичния квартал Враждебна вследствие на кражба на масло от трансформатор на компанията. След източване на маслото трансформаторите аварират и се налага подмяната им с нови. Екипите на ЧЕЗ работят усилено за полагането на ново съоръжение и ще възстановят електрозахранването по най-бързия възможен начин.

Междувременно за повече от два часа с прекъснато електроподаване останаха 1500 клиенти на компанията в квартал Лозенец в София след несъобразени изкопни работи на строителна фирма. Екипи на ЧЕЗ подмениха скъсания кабел и възстановиха електрозахранването.

„Голямата част от прекъсванията се дължат на намеса на трети страни. Кражбите от съоръжения стават все повече и все по-мащабни, а същевременно през летния период се извършват активни строителни и изкопни дейности, които често водят до нарушаване целостта на кабели. В резултат електрозахранването на хората прекъсва и се нарушават спокойствието им и нормалният им ритъм на живот. За отстраняване на щетите се пренасочват ресурси, които в противен случай биха могли да се вложат в подобряване на услугите", каза Виктор Станчев, директор „Експлоатация и поддържане" в ЧЕЗ Разпределение България.

За 2015 г. 919 000 домакинства останаха без електрозахранване за общо 1274 часа в резултат на несъобразени изкопни дейности на строителни фирми. Вследствие на посегателства над мрежата на ЧЕЗ токът прекъсна 183 пъти за общо 224 780 клиенти за сумарното време от 560 часа.

ЧЕЗ Разпределение призовава за строги наказателни мерки за крадците на елементи от електроенергийната инфраструктура и приканва фирмите да спазват нормативно определените процедури за съгласуване на изкопно–ремонти работи. По този начин ще се предотвратят аварии, водещи до неудобства за клиентите, жителите и фирмите в Западна България, до нарушаване на уличния трафик и нормалното функциониране на градовете.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай