Кръстосват оръжия от Средновековието в музея във Варна

Кръстосват оръжия от Средновековието в музея във Варна | StandartNews.com

Варна. Реплики на историческо въоръжение и снаряжение от българското средновековие за периода от VI до XIV век. ще бъдат показани във Варненския археологически музей. Посетителите ще могат да видят реконструкции на облекла, въоръжение и снаряжение от това време върху фигури в цял ръст, както и реплики на оръжия, бронзови апликации и накити. Развитието на воинското облекло и въоръжение е представено в хронологически ред – от Първата българска държава през периода на византийско владичество до Второто българско царство включително.

В изложбата, която се организира съвместно с варненското Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции „Авитохол", участват реконструктори от цялата страна. Всички реплики са изработени по сведения от исторически писмени извори и изображения, както и въз основа на находки, открити при археологически разкопки. С реконструираните облекла, оръжия и защитно въоръжение собствениците им вземат участие във възстановки на исторически битки и събития, както и в средновековни фестивали.

Изложбата е посветена на 250-годишнината от първия препис на „История славянобългарская", завършен на 29 януари 1765 година от Софроний Врачански в град Котел. Организаторите искат чрез изложбата да насърчат българите да опознаят миналото си, каквато е била и целта на първото възрожденско произведение на българската историография, описващо моменти на величие и слава от средновековната ни история.

Изложбата ще бъде открита на 30 януари и ще остане във варненския музей до 15 март.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай