Кръщават площад на кап. Иван Костов

Кръщават площад на кап. Иван Костов | StandartNews.com

Закарал кораб с горящи боеприпаси в морето, за да спаси Пирея

Централният площад на видинското село Антимово ще носи името на някогашния местен жител Иван Костов Томов, съобщи кметът Светослав Флоров. На площада ще бъде открита и паметна плоча, която ще напомня за него.
Закъсняхме с отдаването на почит на нашия съселянин, каза кметът. Той е загинал на 30 май 1941 година в Средиземно море като капитан на българския кораб "Мария Луиза". Корабът му бил нает от Германия да превози боеприпаси за Гърция, но когато акостирал в морския порт, представители на съпротивата успели да изпратят огнени стрели към него.

Трюмовете пламнали, а на борда имало хиляди тонове боеприпаси. Те били достатъчни за унищожението на половината пристанищен град. Тогава капитанът обявил, че тръгва с кораба към морето, за да спаси града. Като доброволци с него тръгнали заместник-капитанът, готвачът и един от моряците. Навътре в морето запаленият кораб се взривява, но градът остава незасегнат, разказа Светослав Флоров.

За именуването на площада предстои решение да вземе общинският съвет във Видин. Ритуалът по кръщаването и откриването на паметната плоча ще стане на 6 май т.г., когато е традиционният събор на селото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай