Кралица Анна с дубъл в Банско (ОБЗОР)

Кралица Анна с дубъл в Банско (ОБЗОР) | StandartNews.com

Уникален дубъл за Световната купа по ски направи в Банско настоящата носителка на кристалния глобус Анна Фенингер (Ав). По-малко от 24 часа, след като спечели алпийската комбинация, тя триумфира и в супергигантския слалом. Кралица Анна, както я нарича цяла Австрия, направи уникално спускане, като изпревари с 16 стотни словенката Тина Мазе. Трета на 0,28 сек остана американката Линдзи Вон. Слънчевото време събра на Бъндеришка поляна над 10 000 зрители.

Това е вторият супергигантски слалом, който Анна печели в кариерата си. Така тя поведе и в класирането за малкия кристален глобус. Той не е печелен от австрийка от 2007 г. насам. Тогава най-добра бе Ренате Гьочъл.

За първи път Фенингер записва две последователни победи в различни дисциплини, след като в неделя спечели и комбинацията. Така тя се доближи вече на нищожните 44 т. от Тина Мазе в генералното класиране за СК.

"Наистина не съм очаквала да бъда толкова добре. Шансовете ми за крайна победа обаче не са толкова големи, защото Тина кара и слалом. Ние няма да се пускаме в тази дисциплина", категорична бе победителката. Тя благодари на уникалната публика в Банско. "Когато излязох на финалната права, ги чух. Това ти дава допълнителна мотивация. Благодаря, Банско!", каза Фенингер. "Беше един идеален ден. Много съм доволна, че останахме в Банско, за да се борим на тази красива писта. Направих няколко грешки в горната част на трасето и това се отрази на крайното ми време. Долу карах наистина добре. В крайна сметка съм много доволна, че се състезавахме два дни тук", заяви втората Тина Мазе.

Мария Киркова е 49-а на 6,32 сек след Фенингер. Австрийката получи трофея за номер 1 отново от президента на България Росен Плевнелиев, както и награди от Fibank и Мтел.

Линдзи взе ключа от апартамента

Голямата звезда в ските Линдзи Вон получи ключовете от апартамента си в Банско. Тя бе откарана на "Пирин голф и спа" на път за летището. Вон го получи за победата си преди 3 години в курорта ни. "Нямах никакво намерение да карам в слалома. Заради това в неделя си направих една добра тренировка", заяви американката. "Наистина бях много ядосана на ФИС. Защото условията бяха изключително тежки. В подобни условия скъсах връзки на коляното. Днес обаче всичко бе перфектно. Пистата тук е изключителна. Надявам се, преди да се откажа, отново да се видим в България", каза най-успялата скиорка в историята. След подиума Линдзи вече е номер 2 във вечната ранглиста по класирания в тройката на стартове от световната купа. Само на три пред нея е Анемари Мозер-Прьол.

Спряха атака срещу ските

Поредна атака срещу ските е била планирана от "еколози" и противниците на втори кабинков лифт в Банско и развитието на ски зоната. Според оперативна информация над финалната зона на Бъндеришка поляна е трябвало да бъде вдигнат дрон с плакат срещу световната купа и концесионера. Полицията обаче е получила данни за атаката и е успяла да спре мераците на хората, които са искали да изложат България пред целия свят.

Още преди началото на състезанията пък бе извършен терористичен акт срещу ски зоната. В ранните часове на 27 февруари неизвестни са запалили умишлено трансформатора на влека на пистата "Чалин валог", която поема част от туристите, които карат на по-леки трасета. На камерите се виждат двама с качулки, които използват запалителна смес. Мястото е доста удобно, защото бързо изчезват с кола. До момента няма информация дали двамата са били разпознати или поне да е открит номерът на колата, с която са духнали. Отделно имаше и надпис "Ще горите". "Някои дори си позволиха да говорят, че е имало самозапалване. С всеки изминал ден стават все по-жалки, след като се видя точно какво целят", коментираха от организаторите на световната купа.

Плевнелиев:

Банско има нужда и от трети лифт

"Банско заслужава, не втори, а и трети лифт". Това заяви в ски курорт номер 1 Росен Плевнелиев. "Изпитвам гордост, че съм президент на една красива държава, която организира световно събитие от най-висок ранг и 300 милиона зрители са заедно с нас тук", каза държавният глава. "Топскиорките ми казаха с радост колко доволни са от организацията в Банско. Туризмът е индустрия, която е най-важна за България". Плевнелиев заяви още, че като държавен глава винаги е имал принципна и категорична позиция в подкрепа на развитието на българските курорти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай