Котел събра уникални килими от 4 континента

Котел събра уникални килими от 4 континента | StandartNews.com

Всеки от гостите си тръгна с кошничка, пълна с билки и сушени гъби - дар от домакините

Възрожденски Котел оживя. В родното място на Раковски са изложени десетки килими от четири континента. Уникалната изложба в градския парк е част от фестивала "Живият огън на традициите", който се провежда през уикенда в Котел под наслов "Пътят на килима".

"Радвам се, че с много усилия успяхме да дарим този уникален фестивал на котленци. Моята цел и моята идея е той да стане традиционен, а в рамките на този мандат да върнем самочувствието на котленци, на всички хора, които живеят в общината. Още от следващата година ще можем да се гордеем с нашия роден край", обяви пред множеството кметът на Котел Коста Каранашев.

"Ние показваме пътя на символите, но и пътя на цветовете", заяви Диана Късметска, председател на фондация "Пътят на траките", която е съорганизатор на проявата. Гостите на фестивала могат да видят прочутите котленски килими, които нямат аналог в света. Изложени са и килими от Чипровци, Армения, Унгария, Азербайджан, Китай, Мексико, Перу и племената на Вахо от Северна Америка. "Там, където нямахме образци, ги изтъкахме по снимки", каза Диана Късметска.

Фестивалът започна с изплитане на Еньовски венец и кръгла маса на тема "Предприемачество и туризъм - алтернатива на младежката безработица". Гостите се наслаждаваха на уникалния музикант Теодосий Спасов и невероятните танцьори от ансамбъл "Българе". За кулинарните изкушения се бе погрижил Ути Бъчваров, чиято гъбена чорба предизвика само поздравления. Всеки от гостите си тръгна с кошничка, пълна с билки и сушени гъби - дар от домакините. На откриването в събора днес присъстваха областният управител на Сливен Татяна Петкова, депутатите Мария Белова и Галя Захариева и др.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай