Корабно оръдие от края на 18 век реставрираха в Добрич

Корабно оръдие от края на 18 век реставрираха в Добрич | StandartNews.com

Добрич. Единствените две корабни оръдия, които могат да бъдат видени поставени на лафет се намират в музеите на Добричка област. Едното, което е по-малко е в музея в Балчик, а второто - близо 700-килограмово оръдие, по всяка вероятност английско производство е в музея в Добрич. Това разказа директорът на културния институт Костадин Костадинов, като добави, че оръдия има в музеите във Варна и Бургас, но те са на открито и не са върху лафети - т.е. стойки, както са били поставяни на корабите.

Оръдието е от края на 18 век., като специалистите имат податки, че е от морската битка между армадите на ген. Ушаков и турския капудан паша Хюсеин, водили битка под нос Калиакра. Самото оръдие заедно с други находки са били открити от иманяри, които пък са били заловени от полицията. "Полицията ни потърси за идентификация на находките и така оръдието бе спасено" - разказа главният реставратор на РИМ-Добрич, инж. Елена Василева. Тя разкри, че турската армия през 18 в. е купувала от френски и английски леярни оръдия за корабите си, като добави, че по-скоро топът, който е реставрирала е британски.

"Обикновено до отвора за фитила има марка на леярната, но тъй като оръдието дълго време бе престояло извън морската вода и силно корозирало, не открихме марка за леярна" - каза Василева. Специалистът добави, че при обработката оръдието е загубило между 30-40 кг от тежестта си. Тя подчерта още, че преди 2 хил. години леярите са ползвали т.нар. бял чугун, в който почти до минимум е сведено наличието на сяра, която е била вредна за такива съоръжения, тъй като от морската вода са се образували пукнатини. Йордан Сивков, който има любов към прабългарската история, също приел като предизвикателство да изработи лафета. "Използвах чамов материал и метал за изработката му, като максимално се постарах да се доближа до автентичния вид на лафетите, ползвани по корабите от този период" - сподели Сивков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай