Концерт за 150 г. читалище в Гоце Делчев

Концерт за 150 г. читалище в Гоце Делчев | StandartNews.com

Президентът изпрати поздравителен адрес и плакет „Св. св. Кирил и Методий"

С тържествен концерт в Гоце Делчев бе отбелязана една вълнуваща годишнина – 150 години читалищна дейност. Градът е сред първите в страната, където се създава Народно читалище – истинско доказателство за будния дух и жаждата за просвещение на тогавашните неврокопчани. То е основано през 1865 г. под името "Зора" по инициатива на учителя Атанас Кръстев. Днес съчетава школи по народни песни, танци, китара, пиано, изобразително изкуство. По повод 150-годишния юбилей на НЧ "Просвета" бяха получени много поздравителни адреси – от президента Росен Плевнелиев, който е роден в Гоце Делчев, от министъра на културата Вежди Рашидов, от кмета на общината Делчев Владимир Москов и председателя на общинския съвет Ангел Гераксиев, депутатите Кристиан Вигенин и Кирил Добрев.

Ангел Гераксиев връчи почетния знак на община Гоце Делчев на председателя на народно читалище „Просвета" Костадин Кобаков.

Михаил Цонев от Съюза на народните читалища връчи грамоти и медали за високи постижения. С тези отличия бяха удостоени много изтъкнати личности, сред които и градоначалникът Москов, всички с принос за развитието на читалищната дейност.
По повод 150–годишнината от създаването му и значимия принос към просветната и духовна дейност, с постановление на президента Росен Плевнелиев, бе връчен на Народно читалище „Просвета – 1865 г." - Гоце Делчев плакет „Св. св. Кирил и Методий" на Президента на Република България.

Специален гост на тържествения концерт бе Националният ансамбъл за народни песни и танци на Македония - „Танец".

Създаден през 1949 година, носител на множество награди, символ на македонската култура и изкуство по целия свят. Юбилейният тържествен концерт закриха домакините от Неврокопски ансамбъл за народни песни и танци, който е с близо 70-годишна история – първият самодеен ансамбъл в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай