Компютър засече китайски магазин да укрива оборот

Компютър засече китайски магазин да укрива оборот | StandartNews.com

Компютър засече за втори път магазин за китайски стоки в Добрич, който укрива оборот, съобщиха от местното поделение на НАП. Инспекторите приходната агенция започнаха проверки на първите обекти в Добрич, за които софтуерът за дистанционно наблюдение на касовите апарати е открил, че отчитат нереално ниски обороти. Сред проверяваните обекти е и магазин за китайски стоки в центъра на града, който за втори път тази година е засечен чрез дистанционно наблюдение, че отчита занижени обороти.

За да са сигурни, че софтуерът не греши, данъчните извършват контролна покупка в магазина и установяват, че покупките не се отразяват на касовия апарат, който има връзка с приходната агенция, а се издават от компютърна система с нефискален принтер. На този магазин данъчните са извършили проверка и през месец февруари 2015 година, като тогава са съставени 7 акта за същото нарушение. За повторното, грубо нарушаване на данъчните правила, санкцията за съставените актове ще бъде в размер от 2000 до 4000 лева и обектът може да бъде запечатан за срок до 30 дни.

От началото на месец юни, до момента екипите на „Оперативни проверки" при НАП Добрич са извършили 190 проверки на обекти за продажба на промишлени стоки, заведения за хранене и развлечения, плажове и атракциони в Добрич и Северното Черноморие. Съставени са 76 акта за установяване на административно нарушение, като най-често те са за неиздаване на касови бележки, разлика в касовата наличност и отразените на фискалните устройства продажби.

От НАП Добрич напомнят, че всяка покупка на стоки и услуги, която се извършва срещу заплащане в брой, трябва да е съпроводена с издаването на касова бележка. На касовите бележки в долния ляв ъгъл задължително трябва да има изобразена картата на България около индекс BG.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай