Книги, филми и забавления за деца в лятна занималня

Книги, филми и забавления за деца в лятна занималня | StandartNews.com

Наплив на деца, които искат да изкарат голяма част от лятната си ваканция в Образователен център „Еврика" в Благоевград. Частната занималня обаче няма да приеме повече от 20-25 ученици, тъй като най-важно е да се обърне на всеки необходимото внимание.
„Това е нашият капацитет с опитните педагози, които са част от екипа ни. Тук учениците от 1 до 7 клас изкарват от 08,00 до 18,00 часа. През лятото съчетаваме уроци с много забавления. Водим ги край реката, на екскурзия, в старинния квартал „Вароша", да стрелят на стрелбището, да играят тенис, на изложби, практикуват бойни изкуства. Много обичат да ходят във въжения парк, поощряваме ги с грамоти. Ходим на кино, често сме в библиотеката", разказва собственичката Катя Митева. Тук работят само специалисти, има и психолог, тъй като се прилага сугестопедия – съчетание на педагогика и психология. Набляга се на екипната работа дори в игрите, дават се ценни съвети на учениците как да се държат в обществото.

„Стават по-ведри, по-спокойни, по-позитивни. Има коренна промяна в поведението им, никакъв стрес. По този начин помагаме и на учителите в училищата. Най-важно е да сме полезни на децата с тази подготовка", твърди Митева.

През лятото се провеждат СИП и ЗИП, организират се беседи по биология , география, история, за да се затвърди наученото. Викат се експерти, които водят по интересен начин беседите, което пък осигурява по-трайни знания у учениците.

„Даваме опорни точки на родителите – да знаят какво да изискват от нас. Вече 5 години развиваме тази дейност, работим по нови методики. Ясно е, че образователната система буксува. Даваме нещо ново на децата, развиваме въображението им. От предучилищна възраст ги вземаме и цяло лято ги адаптираме. Работим върху фината им моторика. Стараем се да им помогнем да възприемат по-лесно, работим върху концентрацията им", обяснява Митева, която има над 35 години учителски стаж.
Целта е учениците да не зубрят без разбиране, а да са наясно с причинно-следствената връзка, да отсяват нужна от ненужна информация. „Рисуваме на дъската – картини, заглавие, предразполагаме ги. Обясняваме всичко, което не му е ясно. Правим им скелет на урока – като дърво – те го попълват благодарение на знанията си.

За 20-25 минути си научават урока. Разполагаме с богата литература, децата знаят как да си намерят информация. Често влизат в роли, за да научат по-лесно. Представят си, че са в ресторант и така по-лесно решават задачите", допълва педагожката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай