Кметове: Въпреки призива на премиера, няма да вдигаме данъците

Кметове: Въпреки призива на премиера, няма да вдигаме данъците  | StandartNews.com

Нито един кмет във Видинско не е заявил, че ще вдига местните данъци и такси, за да пълни бюджет 2016. Нито в предизборната кампания, нито сега, след призива на премиера Бойко Борисов да направят така, че да увеличат приходите в бюджета си.

Кметът на Видин Огнян Ценков поиска общината да изтегли кредит от 2 млн. лв., за да се разплати със служители със забавени заплати и хора, наети по различни проекти. Още на първото си заседание общинският съвет одобри искането с условието кредитът да се върне не по-късно от година. Огнян Ценков обясни откъде ще дойдат приходите – основно от увеличената събираемост на местните данъци и такси. Те обаче няма да бъдат увеличавани, макър да не са променяни от няколко години.

Общинарите в Монтана пък намалиха бюджета с 2 млн. лв., тъй като се свиват приходите от продажби на земи и общински имоти. Не можем да заложим разходи, след като не можем да осигурим приходи, обясни кметът Златко Живков. Въпреки недостига той обяви, че няма да се пипат размерите на данъците и таксите за детски градини и ясли. Няма да вдигаме дънъците, въпреки призива на премиера Бойко Борисов за това, допълни Златко Живков. В неговия призив има логика, тъй като хората се настройват срещу властта заради трудния си живот. Но аз бях избран за кмет с обещанието, че няма да вдигам данъците и ще го изпълня, каза Живков.

Новият кмет на община Георги Дамяново Цветелина Александрова обеща от новата година да освободи от такси родителите на децата, които посещават детската градина. Тя е една в цялата община. Това е само една от мерките да задържим младите семейства в общината, смята Цветелина Александрова. Същата мярка отдавна е въведена в община Чупрене. В нея за детска градина месечната такса е символична – само 2 лв. Така се постига посещаемост от всички деца, обясниха общинарите.

Само кметът на Белоградчик Борис Николов обяви, че общината е принудена да вдигне таксата за смет. Причината, че боклукът вече се вози на регионалното сметище до Видин, което оскъпява извозването с около 100 – 150 000 лв. за година. С колко ще бъде повишена таксата, ще реши общинският съвет на свое заседание. Но, за да бъде покрит новият разход, таксата за смет трябва да бъде увеличена два пъти. Сега тя е ниска и не е променяна от 10 години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай